A jutalom reménysége

Szemelvény N. T. Wright Surprised by Hope: Rethinking Heaven, the Resurrection, and the Mission of the Church című könyvéből:

“Az Újszövetségben van jó néhány igeszakasz, ahol maga Jézus is beszél Istennek a jövőbeni áldásáról, mint jutalomról. Sok  hívő nyugtalanítónak találja ezt. Azt tanították nekünk, hogy nem cselekedetekből, hanem hit által igazulunk meg, és valahogyan az egész elképzelés ellenszenves, hogy azért legyünk keresztyének, mert valamit nyerhetünk belőle.

Az Újszövetség jutalomról szóló üzenete egyáltalán nem így működik. Nem számítgatás kérdése, hogy azért végezzünk el egy nehéz munkát, hogy aztán fizetést kapjunk érte. Sokkal inkább olyan, mint amikor egy barátságért vagy a házasságunkért megdolgozunk, hogy teljesebben élvezhessük a másik ember társaságát. Vagy sokkal inkább hasonlít a golfozáshoz, amikor azért gyakorolunk, hogy kint a golfpályán a labdát a megfelelő irányba tudjuk ütni. Vagy ahhoz hasonlít, amikor azért tanulunk németül vagy görögül, hogy nagyszerű költőktől és filozófusoktól olvashassunk, akik ezeken a nyelveken írtak. A “jutalom” szervesen kapcsolódik a tevékenységhez, nem pedig valamilyen önkényes vállveregetés, aminek különben semmi köze az elvégzett munkához. És mindig jóval több, mint a közvetlen és azzal egyenértékű fizetség.”

Részlet N. T. Wright Surprised by Hope: Rethinking Heaven, the Resurrection, and the Mission of the Church c. könyvének fedőlapjáról:

“N.T. Wright felvázolja a hívő jövőbeni reménységével kapcsolatos zavarodottságot, és rámutat arra, hogy mennyire mélyen egybefonódik azzal, hogy hogyan éljük a jelenünket.

Wright meggyőzően érvel, hogy amit a halál utáni életről hiszünk, közvetlenül kihatással van arra, ahogyan a halál előtti életről gondolkodunk. Mert ha Istennek szándékában áll megújítani az egész teremtett világot – és ha ez Jézus feltámadásával elkezdődött -, a Gyülekezet nem állhat meg ott, hogy “lelkeket ment”, hanem előre látnia kell a végső megújulást azáltal, hogy Isten királyságáért munkálkodik a szélesebb világban, gyógyulást és reményt hozva a jelenlegi életbe.”

Harper Collins Publishers, 2008.

 http://www.harpercollins.com/browseinside/index.aspx?isbn13=9780061551826

http://thegospelcoalition.org/blogs/trevinwax/2008/02/27/book-review-surprised-by-hope/

 

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.