Az Úr csodásan működik

God moves in a mysterious way

WILLIAM COWPER (1731-1800) költő, énekíró, John Newton kortársa volt, aki az Amazing Grace (Ó, érthetetlen kegyelem) c. ének szerzője. Cowper élete tele volt lelki gyötrelemmel, 18 hónapot töltött egy elmegyógyintézetben, és több öngyilkossági kísérlete is volt. Az elmegyógyintézetben töltött idő alatt Cowper elkezdte olvasni a Bibliát. 33 éves korában őszinte megtérésen ment át. Ennek ellenére időnként mély depresszió gyötörte, és az a nyomasztó gondolat, hogy Isten elhagyta és a pokolra juttatja.

De a búskomorság ezen időszakai között William Cowper tehetséges író volt. Majdnem két évtizedig szorosan együtt dolgozott az angliai Olney-ban John Newtonnal, és végül tehetségüket ötvözve megalkották a híres Olney Himnuszok énekeskönyvet. Ebben a 349 éneket tartalmazó ambiciózus gyűjteményben 67 ének Cowpertől származik.

“Az Úr csodásan működik” (God moves in a mysterious way), amely mögött egy elbűvölő (bár megalapozatlan) történet áll, az utolsó ének, amit Cowper írt. Cowper gyakran küszködött depresszióval és kétségbeeséssel. Egy éjjel úgy döntött, öngyilkosságot követ el és vízbe ugrik. Taxit hívott és megkérte a sofőrt, vigye a Temze folyóhoz. Azonban sűrű köd ereszkedett le, amely megakadályozta őket abban, hogy megtalálják a folyót. Miután egy darabig eltévedve keresték az utat, a taxisofőr végül kitette Cowpert az autóból, aki meglepődve vette észre, hogy házuk ajtaja előtt áll: Isten küldte a ködöt, hogy megőrizze őt az öngyilkosságtól. Még a legsötétebb óráinkban is Isten őrködik felettünk.

forrás: http://www.scriptureandmusic.com/Music/Text_Files/God_Moves_In_A_Mysterious_Way.html

 

Az ének itt hallgatható meg magyarul:

fordította: Vargha Gyuláné

dallam: Maár Margit

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.