Az Atya dolgaival legyünk elfoglalva

Szabó Zoltán, elhangzott: 2023. jan. 1-én

Filippi 2,5-8 „Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is volt, aki amikor Isten formájában volt, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy Istennel egyenlő, hanem önmagát megüresítette, szolgai formát vett fel, és hasonló lett az emberekhez. És mikor olyan állapotban találtatott mint ember, megalázta magát, engedelmes lévén halálig, még pedig a keresztfának haláláig.”

1Kor 11,1 1Thessz 1,6 Lk 2,41-52 Lk 3,21-22

A Filippi levélből olvasott 5. verset különböző bibliafordítások különböző módon adják vissza. Az utóbbi időben az alábbi fordítás vált számomra érthetőbbé, hangsúlyosabbá. „Azt értékeljétek/tartsátok fontosnak magatokban, amit Krisztus Jézusban.” Radu említette, hogy az Úr Jézus többször mondta, hogy “ha valaki én utánam akar jönni…” Mert az Úrnak az volt a vágya, hogy mindannyian, akik kapcsolatba kerültek vele a követőivé váljanak, kövessék Őt. Nem gondolt ilyenre, hogy: De jó, ötezer embert megetettem, sokakat meggyógyítottam, jó lenne, ha néhányan ezek közül velem maradnának. Ő azt szerette volna, hogy mindnyájan kövessék Őt. De miért nem mondta, “Gyertek, kövessetek mindannyian”? Meg kell különböztetnünk két dolgot. A megváltásért, a bűnbocsánatért Ő mindent elvégzett, és teljesen kifizette a mi megmenekülésünk árát. Őt követni viszont már egy másik kategória: azt jelenti, hogy nekem és neked kell árat fizetni érte. Az Úr nem veszi ki ennek az árát a zsebünkből, nem erőltet bennünket, csak annyit mond: Kövessetek.

Pál megértette ezt a dolgot, mert ő azt mondta: „Legyetek az én követőim, mint én is Krisztusé.” Pál nemcsak annyit mondott: Legyetek az én követőim – jaj lenne nekünk akkor. Hanem azt mondta: „Legyetek az én követőim, mint én is Krisztusé.” Gyakorlatilag ha követjük Pált, ezáltal közvetve követjük Jézust. Mit is jelenti követni az Urat, a gyakorlatban? Sokunknak van bizonyos homályos elképzelésünk erről. Reggel felébredünk és azt kérdezzük, hogyan kövessem őt ma?

Tavaly nyáron olvastam egy nagyon aktuális Watchman Nee könyvet: A keresztény élet titka (The Secret of Christian Living), és az egyik fejezetben idézi az Úr Jézust: Ha valaki követni akar engem – és utána zárójelben hozzáfűzi: aki úgy akar élni, mint én. Testvérek, arra vagyunk elhívva itt a földön, hogy úgy éljünk, mint Ő. Isten gyermeke vagy? Az vagy? Akkor az Atya dolgaival kell foglalkoznod.

Valaki megkérdezheti, hogy mit jelent az én Atyám dolgaiban lenni? Csak két dolgot szeretnék említeni, és javaslom, hogy mindenki kérdezze meg az Urat ezzel kapcsolatban, mert több szempontja is van ennek. Az Atyánk dolgát jelenti egyrészt maga az Ige, az Ő szava. Ha őszinték akarunk lenni, akkor be kell látnunk, hogy nem ismerjük úgy az Igét, ahogyan ismerhetnénk. Nem mondom, hogy most mindenki olvassa görögül az Újszövetséget, de rendelkezésünkre áll több fordítás, és ha találkozunk egy olyan résszel, amit nem értünk, akkor kérjük az Urat, hogy Uram szeretném jobban megérteni ezt a részt, ezt az Igét, hogy az Atyám dolgaival legyek elfoglalva, hogy értsem, mit mond, mit üzen ma nekem.

Van még egy dolog, amiben az Atya dolgaiban tudunk állni. Azt hiszem, egyikünk sem mondhatja el, hogy az élet számomra rózsaszín, esetleg egy rövid időszakra, de utána jönnek helyzetek. Átmegyek nehéz dolgokon, küszködök, összeszorítom a fogam, míg az Úr kiragad belőle. Így is át lehet menni helyzeteken. De ha úgy tekintek ezekre a dolgokra, hogy tulajdonképpen Isten kezében vagyok, és így szólok: Atyám, miért bánik velem így a főnököm, mi lett a szomszédommal, miért áll minden a feje tetejére a családomban – mit akarsz ezzel munkálni? Radu gyakran mondja, hogy a látható, megtapintható dolgok mögött van egy láthatatlan szellemi valóság. Ezek nem láthatók a szemünkkel, de ezek az Atya valóságai. Mondhatjuk azt, hogy Uram, nem tetszenek ezek a dolgok, és szeretnék szabadulni, de először szeretném megérteni, hogy mit kell megtanulnom ebben a helyzetben, hogy az Atya dolgaival legyek elfoglalva.

Még egy gondolat. Mit csináljak, ha elveszítettem az érdeklődésemet az Atyám dolgai iránt? Mit tegyek? Nincs meg az az érdeklődésem, ami volt. Én is voltam már így. Testvérek, nem vagyunk egyedül a világban Isten gyermekeiként. Ha nem tudom, mit csináljak, ha megrekedek, akkor nagyon veszélyes dolog úgy hagyni a dolgokat. Ha nem tudod, mit tegyél, kérdezz meg egy testvért: gyere, és mondd meg, mit tegyek, mert én már nem foglalkozom az Atyám dolgaival. Ott mélyen legbelül mindannyian tudjuk, hogy az Atya dolgaival foglalkozunk, vagy sem; hogy megvan-e ez a vágy a szívünkben, vagy nincs. Keress valakit, egy testvért, és kérdezd meg, mit csináljak, gyere, imádkozzunk, nem akarom kihagyni.

Az idő rövidre van szabva. Ma még tudok foglalkozni az Atyám dolgaival. Ma még van lehetőséged foglalkozni az Atyád dolgaival. Ha ezt teszed, akkor jó úton vagy. Isten válaszolni fog, és nem marad adósa senkinek. Ha így szólsz Hozzá: Uram, a te dolgaidban akarok állni, így akarom követni Krisztust, akkor az Úr fog adni világosságot, és megnyitja a szemedet, és meg fogod tudni tenni ezt a dolgot. Az Úr adjon kegyelmet, hogy ne hagyjuk ki a mai napot.

teljes szolgálat letöltése:

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.