Egy nagyon fontos kérdés

Christian Chen

Krisztus ítélőszékével kapcsolatban három fontos igevers van:

2Kor. 5:10, “Mert nekünk mindannyiunknak meg kell jelennünk Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék aszerint, amiket e testben cselekedett…”

Róma 14:10. 12. “Hiszen mindnyájan odaállunk Krisztus ítélőszéke elé. Azért hát mindegyikünk maga ad számot magáról az Istennek”

1Péter 4:17. “Mert ideje, hogy elkezdődjék az ítélet az Istennek házán.”

A Korintusi levél szerint meg fogunk jelenni Krisztus ítélőszéke előtt, nagy valószínűséggel akkor, amikor ott a levegőégben mindannyian találkozunk. Amikor az Úr lejön a felhőkig, és mi elragadtatunk az Úr elé és ott találkozunk Vele a levegőégben (1Tesz. 4: 16-17), akkor elkezdődik Krisztus ítélőszéke. Ez az ítélőszék egy családi ítélet lesz, egy béma. Ennek az a történelme, hogy amikor egy nagy család összegyűlt egy teremben, a család feje leült egy magasabb székbe, ami a béma volt. Ha valaki a családtagok közül bármi jót tett a családnak, dicséretben részesült. Az a családtag pedig, aki szégyent hozott a család számára, feddésben, figyelmeztetésben részesült.

Ez a családi ítélet nem a nagy fehér trón ítélete. Mert Urunk kereszten elvégzett munkájának köszönhetően többé nem vagyunk kárhoztatva és nem kell a fehér trón előtt megállnunk (Jel. 20:11-15). Krisztus ítélőszéke előtt tehát az dől el, hogy ki kap jutalmat és vehet részt az ezeréves királyság lakomájában. Ma itt a földön Krisztussal együtt szenvedünk, azon a napon pedig Ővele együtt megdicsőülünk. És nemcsak együtt munkálkodunk vele, hanem együtt uralkodhatunk Vele és együtt ragyoghatunk Krisztussal. Ez fog történni az ezeréves királyságban. Ez a jutalom.

Tehát Krisztus ítélőszéke előtt az fog eldőlni, hogy jutalmat kapunk-e vagy sem. Krisztus ítélőszéke előtt feltámadott testben fogunk megállni, ezért fogjuk tudni örökölni a királyságot, és a királyság mennyei részlegét fogjuk képezni. Az a tény viszont, hogy feltámadott testben leszünk, nem jelenti azt, hogy nem részesülhetünk fegyelmezésben.

Ma fegyelmezésben van részünk. Néha bűnt is követünk el, de az üdvösséget sohasem veszíthetjük el. Elveszíthetjük viszont az üdvösség örömét! Mert a kapcsolatunk megszakad Istennel. És amikor látunk valakit, akinek bensőséges kapcsolata van az Úrral, akkor bánkódunk miatta, csikorgatjuk a fogunkat, és utáljuk magunkat és azt mondjuk, “miért nem lehet nekem is ugyanolyan kapcsolatom Istennel?”. Tehát amikor megszakad az Úrral való kapcsolatod, az olyan érzés, mintha sötétségben lennél, nem látod a világosságot, és akkor nagyon bánkódsz és megtérsz. Ez történik az ezeréves királyságban is, Istennek ilyen fajta fegyelmezését jelenti.

Krisztus ítélőszéke előtt tehát az fog eldőlni, hogy ki kap jutalmat és ki részesül további fegyelmezésben. Választhatunk: vagy engedjük, hogy itt a földi életünk során, ami kb. 70 esztendő, fegyelmezésben részesüljünk, vagy további fegyelmezést akarsz, de az már ezer évig fog tartani. Testvérek, ez egy nagyon fontos kérdés.

Hadd szemléltessem. Tegyük fel, vannak diákok, akik három év alatt el tudják végezni főiskolai/egyetemi tanulmányaikat. De vannak olyan diákok is, akik lusták és nem teljesítenek valami jól, és megbuknak. Azoknak akkor nyáron be kell pótolniuk a lemaradást, hogy pótvizsgázhassanak. És míg te nyáron tanulsz a pótvizsgádra, hallod, hogy az osztálytársaid csodálatos helyeken nyaralnak. És irigykedve nézel rájuk, és már bánod, hogy miért is nem tanultál keményebben. Akkor most te is nyaralhatnál, szabad lennél és élvezhetnéd a vakációt. De mivel egy vagy két tantárgyból elhasaltál, most pótolnod kell. A végén aztán minden diák sikeresen levizsgázik és megkapja a diplomát.
A győztes jutalmat kap, de aki most nem győztes, további fegyelmezésben kell, hogy részesüljön, amíg ők is meg nem érnek az aratásra, amíg ők is érettek nem lesznek és ők is győztesek nem lesznek. És a végén ezek a győztesek mind együtt fogják betölteni az Új Jeruzsálemet (Jel. 21).

Ezért mondja Péter az 1Pét. 4:17-ben, hogy az ítélet Isten családján kezdődik el. Krisztus ítélőszéke előtti ítélettétel családi ítélet lesz. Vigyázz a hiábavaló szavaidra! Mert nemcsak egyszer mondod ki, hanem kétszer. Urunk szava szerint ha ma kimondasz egy hiábavaló szót, Krisztus ítélőszéke előtt újra ki fogod mondani, mert “Minden hiábavaló beszédért számot kell adni” (Máté 12:36). Ez azt jelenti, testvérek, hogy nagyon oda kell figyelnünk, mit mondunk. Ez azt jelenti, hogy Krisztus ítélőszékének világosságában kell járnunk. Isten kegyelméből tegyen az Úr bennünket győztesekké. Mert amit Isten el akar érni, az a győztesek.

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.