Te pedig amikor imádkozol …

Radu Gavrilut

Valaki küldött egy fotót nekem, valami pálmafákról. Többféle fa volt összehasonlítva sorban a pálmafával. A pálmafának olyan gazdag a gyökérzete, hogy hasonlítható a lombjához. A többi más fafajtánál a gyökér kisebb volt, csak kevés leágazással, de a pálmafának gazdag gyökérzete van. És ezért, mivel ilyen szilárd, erős gyökere van, amikor a vihar jön, le tud hajolni szinte egészen a földig. Testvérek, azt akarom mondani, hogy ha nincs egy elrejtett életünk Istennel, egy olyan élet, amiről nem tud mindenki, hogy mit élünk meg naponta az Úrral, tehát nem az emberek előtt éljük az egész életünket, hogy minden dolgainkról tudjanak. Emlékeztek arra, hogyan imádkozott a farizeus, amikor fönt volt a templomban a vámszedővel? Mire befejezte az imáját, mindent lehetett tudni róla, mert mindent kiadott. Neki nem volt gyökere, mert minden a napvilágon volt. Ha nincs gyökered, akkor nem tudsz megmaradni, helytállni.

268393483_04d5aa0381_o

A Máté 6:1-6-ban mondja az Ige, „Vigyázzatok, hogy alamizsnátokat ne osztogassátok az emberek előtt, hogy lássanak titeket, mert különben nem lesz jutalmatok a ti mennyei Atyátoknál. Azért mikor alamizsnát osztogatsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogy a képmutatók tesznek a zsinagógákban és az utcákon, hogy az emberektől dicséretet nyerjenek. Bizony mondom néktek: elvették jutalmukat. Te pedig amikor alamizsnát osztogatsz, ne tudja a te bal kezed, mit cselekszik a te jobb kezed, hogy a te alamizsnád titkon legyen; és a te Atyád, aki titkon néz, megfizet néked nyilván. És mikor imádkozol, ne légy olyan, mint a képmutatók, a kik a gyülekezetekben és az utcák szegletein fennállva szeretnek imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony mondom néktek: elvették jutalmukat. Te pedig amikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, aki titkon van; és a te Atyád, aki titkon néz, megfizet néked nyilván.

17-18. vers: Te pedig mikor böjtölsz, kend meg a te fejedet, és a te orcádat mosd meg; hogy ne az emberek lássák böjtölésedet, hanem a te Atyád, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.” 

Testvérek, a mi életünk az emberek előtt zajlik le? Van egy olyan helyünk, ahol titkon legyünk, ahol imádkozzunk? Megvan a belső szobánk, mint ahogy a 6. versben olvastuk? Ha nincs meg ez a belső szobánk, ahol az Atyával vagyunk közösségben, akkor nem tudunk szolgálni.

Watchman Nee:  

Az imádság egyfajta igazságosság. Remélem, egyikünknek sincs hiánya ebből az igazságosságból. Aki nem imádkozik, nem kap választ ma, és nem kap jutalmat a jövőben. Valójában, az imádság az Istennel való bensőséges kapcsolatunk. Ha valaki olyan eszközként használja, hogy az emberek ezáltal őt lássák, akkor ő egy nagyon felszínes ember. Ez inkább a legnagyobb titkunk kell, hogy legyen. Az Úr azt mutatja nekünk, hogy be kell mennünk egy belső szobába (a zsinagóga, az utca szeglete és a belső szoba mind szimbólumok ebben az igeszakaszban).

A belső szoba egy titkos helyre utal, ahol senki sem tud szándékosan dicsekedni imádságával. “Bezárni az ajtót” azt jelenti, hogy kizárunk mindent, ami a világból való, és annyira bezárkózunk, hogy még az ajtócsengetésre sem tudunk válaszolni. Egyes-egyedül Istennel vagyunk imádságban. Ez egy igazságosság és egy ok arra, hogy Isten megjutalmazzon bennünket. Bizonyára olyan valami, ami nagyon kedves Őelőtte. Tehát az imádság célja több annál, hogy választ kapjunk, magában foglalja az eljövendő jutalmat is. “Imádkozzál a te Atyádhoz, aki titkon van, és a te Atyád, aki titkon néz, megfizet néked nyilván.” Atyánk figyeli minden cselekedetünket.

(forrás: Watchman Nee, Powerful According to God, 2005, Christian Fellowship Publishers, New York)

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.