Teveszőr ruha és bőröv

Részlet Christian Chen Az Úr eljövetelére felkészített nép 2. rész 2014. augusztus 9-én elhangzott szolgálatából:

Az Ige azt mondja, hogy János, az előfutár, Illés szellemével és erejével járt. Ezért legközelebb, amikor látjuk Jánost, már a pusztában van. Máté evangéliumából megtudjuk, hogy eljött János és prédikálni kezdett a pusztában. Máté ev. 3. rész 4. versében olvashatjuk, hogy „Jánosnak ruhája teveszőrből volt, és bőröv volt a dereka körül, elesége pedig sáska és erdei méz.” Az, ahogyan öltözöl, tükrözi a személyiségedet. Az öltözködésem attól függ, hogy hogyan akarom magam megmutatni a világnak. Tehát abból, ahogyan valaki öltözik, meglátod, hogyan akarja tükrözni a személyiségét. Az Ószövetségből nem tudhatjuk meg, hogy Illés hogyan öltözött, Jánosról viszont megtudjuk, hogy teveszőrből volt a ruhája és bőrövet viselt a derekán. Ez egyáltalán nem egy papi családból származó gyermek viselete. Tudjuk, hogy Zakariás az apja, ezért van egy elvárásunk, hogy a fia hogy nézzen ki. Először is, Jeruzsálemben kellene lennie, másodszor pedig, ha nem úgy öltözött, mint az apja, akkor legalább úgy öltözne, mint bármelyik közönséges ember az utcán. De ebből megláthatjuk, hogy János hogyan válaszolt a körülötte lévő világra.

Amikor a világ így néz ki, akkor vagy annak a képéhez igazodunk, és divatosak leszünk, vagy nagyon-nagyon eltérők leszünk a világtól. Mert meg kell hoznod egy döntést: semmi közöm ehhez a világhoz. Ez a szilárd elhatározás kell, hogy tükröződjön külső viseleteden. Ma az Újszövetségben senki sem határozhatja meg törvényben, hogy hogyan öltözködjünk. De a fontos dolog a következő: vagy hozzáigazodsz, alkalmazkodsz ennek a világnak az elvárásához, vagy azt mondod: semmi közöm hozzá, elszakadtam tőle. Lehet, hogy nem vagyok olyan szélsőséges, mint Bemerítő János. A teve a Bibliában tisztátalan állat. Nem tudjuk elképzelni, milyen lehetett János teveszőrből készült ruhája, bőrövvel a dereka körül, eledele pedig sáska és erdei méz. Ezért sokan azt gondolják, Bemerítő János volt az első „hippi”. A hippik olyan generáció voltak, akik lázadtak a körülöttük lévő akkori világ ellen. Szerelmet akartak, és szabadok akartak lenni a szerelemben, korlátok nélkül. „Amíg szeretsz, tehetsz bármit.” Ilyenek voltak a hippik. Nagyon mások.

Amikor a New York-i egyetemen tanultam, gyakran kellett elhaladnom a Washington tér mellett, ahol nagyon sok hippi élt, és én minden nap elhaladtam amellett a terület mellett.  A hajuk mindig hosszú volt. Én néha annyira el voltam foglalva, hogy nem foglalkoztam a hajammal, de mindig azzal vigasztaltam magam, hogy az ő hajukhoz képest az enyém egész rövid. Látjátok, ők egy feje tetejére állított világban éltek. Honnan tudhatta valaki, hogy két hippi áll együtt? Hátulról mindegyiknek hosszú volt a haja, de melyik a fiú? Aki magas sarkú cipőt viselt! Tehát egy tiltakozást fejeztek ki az akkori világgal szemben. Mindent a feje tetejére állítottak. Az ilyeneket nevezzük hippiknek. Ezt most csak szemléltetésnek szántam.

Bemerítő János öltözetének háttere ez: egy feje tetejére állt világban élt. Minden értékrendet felborítottak. Hogyan fogsz úgy élni, hogy bizonyság lehess az Úrról? Nem arra gondolok, hogy mi is úgy öltözzünk, ahogyan Bemerítő János. Nem. A belső halk és szelíd hang kell, hogy vezessen. Ha a belső hang azt mondja: „ez túl rövid”, akkor tudod, mit kell tenned. Ha belső hang azt kérdezi, „mit akarsz tenni, mit akarsz a világnak mondani, milyen személyiséget akarsz a világ számára mutatni, kivetíteni”? És ha békességet érzel belül, akkor menj tovább. Nekünk, keresztyéneknek nincsenek törvényeink, nincs megszabva, mit kell viselnünk. Bizonyos éttermekben elő van írva, hogy mit kell viselni. Nekünk, hívőknek, ez nincs megszabva. De ne feledjük, ahogyan öltözködünk, tükrözi azt, ahogyan hozzáállunk a világhoz. És egy dolog biztos: el kell mondanunk a világnak, hogy ez a világ a feje tetején áll.  Ezért szándékosan olyan életet élek, amely tényleg csodálatosan elszakadt ettől a világtól. Azt gondolom, ez egy nagyon-nagyon fontos alapelv.

Aztán hallhattuk Bemerítő János tanítását: „Elközelgetett a Mennyeknek Királysága.” Tulajdonképpen a Királyságot hirdette. És ez más, mint egy földi királyság, ezért nevezi Máté az evangéliumában a „Mennyek” királyságának. Ha ebben a királyságban élsz, akkor a mennyben élsz itt a földön. Miféle királyság ez? Figyeljük meg, mit mond Urunk: „Akik szellemben koldusok, azoké a mennyeknek királysága.” Ezek az emberek nagyon szegények, ugyanakkor ők a leggazdagabbak. Miért? Mert az egész mennyek királysága az övék. Tehát ha tanulmányozzuk a Boldogmondásokat, ha hallgatjuk a Hegyi Beszédet, ha te akarsz a legnagyobb lenni, akkor a legkisebbnek kell lenned. Ha te akarsz az első számú lenni, akkor mindenek szolgájává kell lenned. Látjátok, testvérek, ez nagyon különös. Ha megnézzük ennek a királyságnak az értékrendjét, teljesen más, mint a világ értékrendje. Amikor az emberek 7Up-ot isznak, akkor mi, hívők 7Down-t iszunk, mert mi először lefelé megyünk, mielőtt felfelé mennénk. (Az angol „up” szó jelentése „fel”, a „down” szó jelentése „le” – ford.megj.)

Testvérek, ha a Hegyi Beszédet olvassátok, minden az ellentéte ennek a világnak. A Boldogmondásokban azt olvassuk, mindenki, aki józan és szelíd, örökli a földet. Ez erre a világra nem igaz. Ha van hatalmad, és ha az erőszak eszközeivel rendelkezel, akkor tied a föld. De ebben a Királyságban nem így van, ne feledjétek. Ez az egyik boldogmondás: minél kedvesebb, szelídebb és józanabb vagy, annál inkább örökölni fogod a földet. Tehát testvérek, ha elsők akartok lenni, akkor az elsőkből utolsók lesznek, az utolsókból pedig elsők lesznek. Ha megalázod magad, akkor fel fogsz magasztaltatni. Most már értitek testvérek, hogy a Mennyek Királysága egy fordított királyság. Amikor Bemerítő János a Mennyek Királyságát hirdette, akkor tulajdonképpen a Mennyek Királysága szerinti értékrendet hirdeti. Bemerítő János mert olyan lenni, mint Dániel. A Babilóniai királyi udvarban mernél Dániel lenni? Mert az egész Babilóniai birodalom feje tetejére állított birodalom volt. El tudjátok képzelni Dánielt és a három barátját? Nem akarták beszennyezni magukat a király ételével, ugyanakkor hogyan étkezzenek egészségesen? Ez egy nagy kihívás volt a számukra.

Nagyon világos, hogy Bemerítő János Illés szellemével és erejével azt mondja a világnak, hogy Isten meg fogja ítélni ezt a világot. Ugyanakkor itt van az Evangélium is, hogy egyrészt Isten az ítélet Istene, másrészt pedig Isten a megváltás Istene is. Így fedezhetjük fel, hogy Bemerítő János hogyan fektette le az utat az Úr számára. Ezért merített be olyan sok embert Jeruzsálemből, és mindenhonnan. Ne feledjük, hogy a zsidók szemében csak a pogányok voltak a bűnösek, csak a pogányoknak volt szükségük bemerítésre, tehát a víz általi bemerítés csak a bűnösök számára van. Ők nem tartották magukat bűnösöknek. Van egy legenda, miszerint Ábrahám a pokol kapujánál ül, és amikor lát egy izraelitát, aki eltévedt, és a pokol kapujához közeledett, akkor azt mondta neki, „Fiam, eltévedtél.” A pokol nem az izraelitáknak van tervezve, egyedül a pogányok számára. Egy nap, ha áttérnek a judaizmusra, akkor át kell menniük a víz általi bemerítésen. Tehát Bemerítő János idejében Illés szelleme és ereje által volt az, hogy amikor az emberek ránéztek Bemerítő Jánosra, akkor azonnal meglátták azt is, hogy ez a világ a feje tetején áll.

Nem kell kimennünk az utcára, hogy vitatkozzunk az emberekkel a homoszexuálisok házasságkötéséről, hanem mutassunk be egy csodálatos családi életet a világnak. Tudjátok, amikor az emberek minket látnak, akkor tudniuk kell, hogy ez egy feje tetejére állított világ. Tehát Bemerítő János mintegy tükör volt a számukra. Amikor ennek a tükörnek a fénye mindenkire rátükröződött, azzal a szellemmel és erővel, akkor azoknak az embereknek, akik Jeruzsálemből és mindenfelől jöttek – még a farizeusoknak is – a lelkiismerete elkezdte őket nyugtalanítani. Felismerték, hogy bűnösök, meg kell térniük, és el kell jönniük Bemerítő Jánoshoz, hogy megvallják bűneiket. Ez egy nagy ébredés volt akkor, testvérek! Így készített János utat a Messiás eljövetele számára

forrás: http://www.ekklesiaoradea.ro/

 
A teljes igehirdetés letölthető: Az Úr eljövetelére felkészített nép 2. rész
A konferencia első része letölthető: Az Úr eljövetelére felkészített nép 1. rész

Teveszőr ruha és bőröv” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.