Isten barátainak közössége

Részlet John Saunders Az igaz imádatról c. igehirdetéséből

A Bibliában az égő áldozat első két előfordulását hadd mondjam el nektek. Az első az 1Móz.18,1-2-ben található. „Megjelenék pedig Őnéki az Úr a Mamré tölgyesében, és Ő ül vala a sátor ajtajában, a hő napon. És felemelé az ő szemeit és látá, hogy íme három férfiú áll őelőtte. És látván, eléjök siete a sátor ajtajából, és földig meghajtá magát”

Ábrahám meghajtotta magát a földig. És a héber „meghajtani magát” kifejezés legtöbbször úgy van fordítva az Ószövetségben, hogy „imádni”. Itt van Ábrahám, egy nagy fejedelem, aki egyszer 380 férfit vezetett háborúba, akik a házánál születtek. Biztos vagyok benne, hogy ő volt akkor a leggazdagabb ember a világon, az akkori kicsi világban. Egy hatalmas fejedelem volt, kb. 1000-nél is több szolgával, megszámlálhatatlanul sok állattal. És amikor felnézett és látta ezt a három férfiút, akkor ez a hatalmas ember önszántából meghajtotta magát lábaik előtt: egy olyan cselekedet, ami az imádat kifejezése volt. Tehát az első hely a Bibliában, ahol imádatról van szó, az Ábrahám, Isten lábánál.

Ez az imádat kifejezése. De tudjátok, az igazi imádat az, amikor a szív állapota megegyezik az imádat külső kifejezésével. Nem úgy mint Anániás és Szafira. Az igazi imádók szellemben és igazságban imádják az Atyát. Azaz szívük valósága illeszkedik a szellemi imádathoz, amit kifejeznek.

Másodszor az imádat az 1Móz.22-ben fordul elő. „Ezek után az Isten próbára tette Ábrahámot, és monda neki: Ábrahám! S az felele: Ímhol vagyok. És monda: Vedd a te fiadat, a te egyetlen egyedet, akit szeretsz, Izsákot, és menj el Mórijának földére, és áldozd meg ott égő áldozatul a hegyek közül egyen, amelyet mondok neked.”

Azt gondolom, Ábrahám legalább annyira nem akarta ezt megtenni, mint amennyire mi nem akarunk élő áldozatok lenni. Izsák valószínű már serdülő korú volt ekkorra, elég nagy volt már ahhoz, hogy ő vigye a fát, és azt mondja: „Atyám, itt van a tűz és a fa, de hol van az áldozat?” Ábrahám szerette ezt a fiút, és Isten éppen azt kérte tőle, ami a legdrágább dolog volt, amit valaha is birtokolt.

Tehát Ábrahám kora reggel felkelt. Az a reggeli felkelés az imádat egy cselekedete volt. Megnyergelte a szamarát – az imádat egy cselekedete volt. Felvágta a fát az égő áldozathoz. El tudjátok képzelni, milyen lehetett minden egyes fahasábot feldarabolni, tudva, hogy azok az ő fiának a testét fogják égetni? Elindult és elment arra a helyre, amit Isten mondott neki. Annak az útnak minden lépése az imádat egy cselekedete volt. „Ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogy Te”.

A harmadik napon Ábrahám felemelte a szemeit és látta a helyet messziről. A harmadik nap a feltámadás napja. Mi már tudjuk ezt, de Ábrahám nem tudhatta. Ábrahám azt mondta a szolgáinak, „Maradjatok itt a szamárral, én pedig és ez a gyermek elmegyünk amoda és imádkozunk, imádjuk Istent, és visszatérünk hozzátok. „Imádjuk Istent.” „Letesszük azt, ami számunkra a legdrágább.” „Az élő Isten rabszolgája leszek.” „Élő áldozat leszek az élő Isten számára.” „És a fiamat az élő Istennek áldozom.” Ez által a bizonyságtétel által kapta Ábrahám azt a címet, hogy „Isten barátja” (Ézs. 41:8, Jakab 2:23).

Emlékeztek, mit mondtam korábban? Amikor odajöttök az Úr lábához és ezt mondjátok: „Uram”, Ő azt mondja majd: „Gyere fel ide a trónomra, barátom”.  A Biblia azt mondja, hogy Isten úgy beszélt Mózessel, mint ember beszél a barátjával: szemtől szemben, de Ábrahám az egyetlen, aki ezt a nevet kapta: „Isten barátja”. De a barátok közösségében van elég hely számodra és számomra is. Jézus azt mondta: „Ti az én barátaim vagytok, ha azokat cselekszitek, amiket én mondok néktek” (János 15:14). „Ti az én barátaim vagytok, ha azt mondjátok: Ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied.” „Ti az én barátaim vagytok, ha nekem  adjátok magatokat, mint élő áldozatok, és az én rabszolgáim lesztek”.

A teljes igehirdetés itt is elolvasható: 

https://filippi314.wordpress.com/igei-uzenetek/john-saunders/az-imadat-amire-isten-vagyik/

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.