Ő olyan Isten, aki nem kíméli fiait

szerzője ismeretlen

„Aki saját Fiát nem kímélte…” (Róma 8:32, Vida)

„Az Úr akarta Őt összetörni…” (Ézsaiás 53:10, az angol King James fordítás szerint)

„Mert illő volt, hogy Akiért van a mindenség, és Aki által lett a mindenség, Aki sok fiakat elvezet a dicsőségbe, az üdvösség szerzőjét szenvedések által vigye végcélba.” (Zsid. 2:10, Vida)

Istenről az van megírva, hogy „saját Fiát nem kímélte”, és mint Úr akarta Őt összetörni. Az Ő szerelmes Fiát, aki az örökkévalóság óta az Atya kebelében van, nem kímélte meg az önmaga megüresítésétől; attól, hogy levesse mindazt a kiváltságot és dicsőséget, amely Istennel egyenlővé tette Őt. Isten nem kímélte meg a Fiát az alacsony sorsú parasztgyerekké való születés megaláztatásától, amikor is istálló töltötte be a szülőszoba, jászol pedig a bölcső szerepét. Isten nem kímélte Fiát a sok éven át tartó csendes, elrejtett, türelmet igénylő felkészítéstől. Engedelmesség a szüleinek, fegyelmezett együttélés a családban fiú- és lánytestvérekkel; lélekölő kétkezi munka az ácsműhelyben; a legidősebb fiúgyermek felelőssége, főképp József halála után; az élettelen másodkézből való vallási nevelés a zsinagógában és az iskolában, olyan tanítók keze alatt, akiket messze fölülmúlt úgy az Írások, mint az Írások Istenének élő és tapasztalati ismeretében. Aztán a nyilvános szolgálat évei, a vallási vezetők ellenkezése; a Sátán és démonainak rohamai; félreértés, érzéketlenség, szembehelyezkedés, megtagadás, árulás, hűtlenség, elhagyás, és lekicsinylés azok részéről, akik a legközelebbi követői voltak. Ezek közül egyiktől sem, még a római kereszt szégyenétől sem kímélte meg Isten az Ő Fiát.

Isten nem kímélte „barátját” Ábrahámot sem. Kimozdította a családi otthonból, a civilizált Káldeából, a helyhez kötött lakás biztonságából. Hosszú évek gyermektelen meddősége; a kétségbeesett, hosszan tartó várakozás az isteni ígéretek beteljesedésére; Ismáel, az elsőszülött szívbe markoló elkergetése hazulról; Izsákról és vele együtt minden hozzá kapcsolódó szellemi és személyes értékről való lemondás. Hogy lehet egy szerető Isten ilyen kíméletlen valakivel szemben, akinek az Ő szívében és terveiben jelentős helye van? Valóban, hogyan is lehet ilyen?

teljes igeszolgálat letöltése:

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.