Életbevágóan fontos, hogy egy gyülekezet kialakítása az Úrtól kezdődjön

Radu Gavrilut

“És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul: a szentek tökéletesbítése céljából szolgálat munkájára (a szentek helyreigazítására, a szolgálattétel végzésére, Vida), a Krisztus testének építésére” Ef. 4:11-12.

Az Igében sok szó esik azokról a gyülekezetekről, amelyek Pál apostol és az ő munkatársai nyomán jöttek létre. Miért nem esik szó más gyülekezetekről, mert hiszem, hogy voltak más gyülekezetek is abban az időben. „Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul.”

Az elmúlt alkalommal mondtam azt, hogy minden gyülekezet egy apostol és egy evangélista szolgálata nyomán jön létre. Mit gondoltok azokról, akikről a Máté 7:22-ben olvastunk („Uram, Uram, nem a Te nevedben prófétáltunk-é?”), az ő szolgálatuk nyomán nem tértek meg emberek? De, igen! Az emberek ma is úgy gondolják, nagyon könnyű létre hozni egy gyülekezetet. Összegyűlünk, tanulmányozzuk az Igét stb. Nem így van! Mert „Ő adott némelyeket …”  És ezeknek az embereknek a szerepe az, hogy a szenteket fölszerelje, felkészítse szolgálat munkájára, Krisztus Testének építésére.

Ma minden ki van forgatva ebből. A gyülekezetek szolgálókat keresnek, és pedig nem olyanokat keresnek, akik megtanítanák a gyülekezetben lévő testvéreket ill. hívőket szolgálni. És ha hagyjuk, hogy a dolgok így maguktól menjenek tovább, akkor nem jó irányba fejlődnek a dolgok. Mert sok gyülekezetben a testvérek annyira elvilágiasodtak, hogy egyszerűen odakerül a sor, hogy nincs mit mondjanak az Igéről. És akkor hoznak valakit, megfizetik, és az majd prédikál nekik, és akkor a gyülekezeti élet „szépen megy tovább”. De így Krisztus Teste nem jut el az érett korra. Krisztus Testének épülnie kell, „Testének építésére”, és ezért szükség van arra, hogy mi, a hétköznapi testvérek fel legyünk készítve, megtanuljunk szolgálni. Nem hogy üljünk a padban, és meghallgassuk, hogy mit mond valaki, hanem meg kell tanulnunk tevékenyen szolgálni, és meg kell tanulnunk, hogy mindannyiunk szerepe ez az építés. „Amíg mindnyájan eljutunk a hitnek és Isten Fia megismerésének egységére, érett férfikorra.” Ezért életbevágóan fontos, hogy egy gyülekezet kialakítása az Úrtól kezdődjön. És akkor az Úr rendel némelyeket apostolokul stb. és készít alkalmakat, hogy eljöjjenek, hogy a szenteket felkészítsék. (Jó példa erre az Anthiókiai gyülekezet, lásd: Ap.csel. 11:19-26).

Ez a felkészítő munka a legnehezebb. Mert mindenütt körülöttünk sok olyan ember van, aki téli álmot alszik, és szinte lehetetlen, hogy ne kerüljünk mi is a befolyásuk alá. És úgy megyek majd az alkalomra, hogy nincs bennem ez az őszinte vágy, hogy áldásul legyek a testvéreimnek. Ne menjek egy gyülekezeti alkalomra se üres kézzel, hanem hogy áldás lehessek a testvéreimnek. Ahol régóta nagyon messze, téves irányba mentek el a dolgok, hogy lehet ott helyreigazítani? Az Úr nem csak félig akarja a dolgokat helyreállítani, hanem teljesen helyre akarja azokat állítani. Nemcsak a személyes, hétköznapi életünkben, hanem a gyülekezet életében is. És ez nagyon nehéz: újból visszatérni az alapokhoz. Az Úr helyezze a szívünkre ezt a vágyat, hogy teljesen visszatérjünk az alapokhoz, Hozzá.

Miért olyan nehéz ez a szenteket felkészítő munka?

Mert sok a magunkkal cipelt batyu, sok rajtunk a nehezék, a ballaszt. Ha valaki  leélt egy életet egy gyülekezetben és elégedett azzal, hogy meghallgasson egy igehirdetést a gyülekezetben, és elégedett azzal, ahova így eljutott, mondhatom én annak, hogy ne elégedjél meg ennyivel? „Jól vagyok, a családom is jól van, a gyerekek is jól vannak, én is jól vagyok. Ez az igehirdető testvér rendszeresen táplál engem a cumin keresztül. Mi kell még?”

Babilonból, amikor lehetett hazatérni, milyen kevesen tértek haza? A nagytöbbség ott maradt, és azt mondta, „Itt minden rendben van, megvan a zsinagóga, megvan a saját kényelmünk, mi hiányzik még? Miért gyújtsam magamra a házat?” Egy-egy ilyen vallási rendszerben a dolgok ki vannak alakulva, be vannak járatva, jó stabilak a maguk módján. Elmész, és megvan a magad kis helye és ott vagy és hallgatsz.

De amikor kijössz a vallási rendszerből, sok problémával találod szembe magad. Mit szeretnél? Egy jó csomó problémát vagy pedig nyugalmat? Vagy otthon maradsz, a testvérnő jól kijön a férjével, semmi probléma. De ha néhányan összegyűlnek, mikor pl. nálunk egy új testvér jelenik meg az alkalmon, felmerül bennünk, „Jaj, Uram, milyen problémát hoz magával?” Mindenki nagyon határozottan követi az Urat, mindaddig, amíg megjelennek a problémák.

Életbevágóan fontos, hogy egy gyülekezet kialakítása az Úrtól kezdődjön” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.