Állhatatosan foglalatosak voltak

Pünkösd napján Isten nem egyéneket teremtett, akik szerettek ülni és tanítást hallgatni. Isten egy olyan új közösséget hozott létre, akik mostantól új életet éltek …

"Bátorítsuk egymást, mivel közeledik az a nap"

Alan Knox

Mire gondolt Lukács, amikor azt írta, hogy „És foglalatosak voltak az apostolok tudományában és a közösségben, a kenyérnek megtörésében és a könyörgésekben”? És különösen mit jelentett ez a korai keresztyének számára, hogy foglalatosak voltak az apostolok tudományában? Ha tanulmányozzuk ezt a fontos igeszakaszt (Apcsel 2:42-47), azt gondolom, sokat tanulhatunk a gyülekezet életéről közvetlenül Pünkösd után.

Apcsel 2:42 tömören összefoglalja Jézus Krisztus korai követőinek életgyakorlatát. Lukács ezt írja: „És foglalatosak voltak az apostolok tudományában, a közösségben, a kenyérnek megtörésében és a könyörgésekben.”

Ez a kifejezés, hogy „foglalatosak voltak” a görög “ἠσαν προσκαρτεροῦντες” (esan proskarterountes) kifejezésnek a fordítása. Ez a kifejezés az ige jelentésének folyamatos voltára összpontosít. A Budai Gergely-féle fordítás megpróbálja ezt a folyamatos szemléletet visszaadni: „És állhatatosan kitartottak az apostolok tanításában…”

Lexikailag, a προσκαρτερέω (proskartereo) ige jelentheti azt, hogy valaminek szenteli, áldozza magát. A BDAG (standard görög lexikon) szerint az Apcsel…

View original post 345 további szó

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.