Igei üzenetek

Elhangzott: New York, 2012. nov. 18.

(http://www.cbmministry.org/November_2012.php)

A Sandy hurrikánról

Christian Chen

„Az időkről és időszakokról pedig, atyámfiai, nem szükség, hogy írjak néktek; Mert igen jól tudjátok ti magatok, hogy az Úrnak napja úgy jön el, mint a tolvaj éjjel. Mert amikor ezt mondják: Békesség és biztonság, akkor hirtelen veszedelem jön rájuk, mint a szülési fájdalom a terhes asszonyra; és semmiképpen meg nem menekednek.” 1Tesz. 5:1-3.

Bizonyára jól emlékeztek, mi történt kb. 3 héttel ezelőtt. Sokaknak az Egyesült Államok keleti partvidékén, beleértve minket is, akik ezen a területen élünk, részünk volt benne. Az USA 200 éves történetében soha azelőtt nem történt ilyen természeti katasztrófa, és éppen az elnökválasztások előtt. Az egész keleti part érintve volt. Nem volt még ehhez hasonló sem. Ilyen hurrikán nem jön vissza csak legalább 50 év múlva.

Ez a hurrikán most elérte a szárazföldet, éppen a választások előtt. Amikor ilyen hurrikán eléri a szárazföldet, akkor általában csak a déli részt érinti, de most meglepően végighaladt, és behatolt a szárazföld felé és Manhattant, New York szívét is el tudta érni. A földalatti (metró) rendszer történetében a legrosszabb katasztrófa ez volt. Hét földalatti metróalagutat öntött el a víz. Miért aggódott a kormány? Figyelmeztetést adtak ki. Kiürítették a metró állomásokat. Tudták, hogy valami történni fog. Washingtonban nem történt sok kár, Virginia államban sem, Bostonban sem, de mintha Sandy hurrikán New Yorkot és New Jersey-t vette volna célba. Nov. 1-én becslések szerint a kár 50 milliárd dollár volt, és ez csak egy kezdeti kárfelmérés volt. De most néhány nappal ezelőtt New York kormányzója azt mondta, hogy csak New York államnak 30 milliárd dollárba kerül. Elképzelhetjük. A Sandy hurrikán mintha New Yorkot és New Jersey-t vette volna célba, a két legsűrűbben lakottabb területet. Három hét után is még folynak a helyreállítások, a kárfelmérés. Sokan elveszítették a hajójukat, nem volt elektromos áram. Eleinte minden rendben volt, beszéltünk a gyermekeinkkel New Jersey-ben. Azt mondták, minden rendben, de aztán még hét nap után sem volt áram. Ezen a nyomorúságon mentünk keresztül.

Pál mondta, „az Úr napja úgy fog eljönni, mint tolvaj éjjel, amikor azt mondják, békesség, biztonság, és mint szülő asszonyra a fájdalom fog rájuk törni a veszedelem”. Ha Pálnak elmondanánk, nincs áramunk, nem tudná, mit jelent ez. Ezt ő nem nevezné szenvedésnek. Ma sok fiatal nem tudja, hogyan kell gyertyát gyújtani. Akkumulátorok vannak.  A világ pénzügyi fővárosa sötétségben volt. Nem tudunk eljönni az összejövetelre, mert nincs elektromosság, nem tud a négy kerék gurulni, nem tudunk összejönni. Ezt nevezzük mi szenvedésnek, nyomorúságnak. Ha elmondanánk Pálnak: te nem tudod, mennyire szenvedünk attól, hogy nincs elektromosság, mert iphone-ra és ipad-re van szükségünk, hogy a külvilággal érintkezzünk. De ha nincs elektromosság, az akkumulátort nem tudjuk feltölteni. És sorba kellett állnunk, hogy feltöltsük a telefont. És ott álltunk egy vagy két órahosszát. Mennyire szenvedtünk!

Túlságosan fejlett országban élünk. 2012-ben a világ pénzügyi fővárosában élünk. Annyira high-tech vagyunk, annyira élvezzük a civilizációt! Nem sokan szeretik New Yorkot. Ha elmegyünk Kínába, Sanghaj (Kína legnagyobb ipari városa) majdnem olyan, mint New York. Csak egy kissé kell beljebb menni a szárazföld felé Kínában, és azon a távol eső területen sokan nem élvezhetik azt, amit mi. Sokaknak nincs vízöblítéses WC-jük. Mi, ha akarjuk, lehet olyan WC-nk is, aminek fűthető az ülőkéje. De ha elmész arra a területre, és átmész a sivatagon, és azt mondod, hogy vízöblítéses WC-t keresek, sehol sem fogsz találni. Ha a biológiai szükség miatt szünetet kell tartani, megállítják a buszt, és egyszerűen azt mondják: a nők menjenek jobbra, a férfiak balra. Ezt azért mondom el, mert ha elmész a városba, akkor az ember- gyártotta WC elviselhetetlen ezeknek az embereknek a számára. El vagyunk kényeztetve. Azt gondoljuk, ma mindenkinek van iphone-ja. Ez nem így van. Ha az emberiséget összehasonlítjuk, számunkra, ha nincs elektromosság, vagy nincs fűtés, az már nagy szenvedésnek számít. Ha oda a luxushajónk, az már nagy szenvedés. Ha nincs gázolaj, az már nagy szenvedés.

Ha visszatekintünk az elmúlt három hétre, el kell mondanunk, Isten nagyon jól ismer minket, tudja, hogy milyen körülményekben élünk már régóta, és adott számunkra egy kis ízelítőt, egy kis előzetest az eljövendő nagy nyomorúságból. Igazából ez nem is nyomorúság. Amikor a Biblia nagy nyomorúságról beszél, az valóságos lesz. Hogyan érezhetjük, hogy mi fog történni a jövőben? Ezért Isten valahogyan adott belőle egy ízelítőt. Ha ez a Sandy hurrikán tönkre tudta tenni az életünket, akkor mi fog történni a nagy nyomorúság idején? Hogyan maradhatunk meg, hogyan élhetjük túl? Az Úr napja nagyon valóságos. El fog jönni, már úton van. Az Igében van előrejelzés. A Sandy hurrikán előtt is volt előrejelzés, híradás, és a kormány hallgatott a figyelmeztetésre, hogy állítsák le a metró rendszert.

Testvérek, csodálatos előrejelzést kapunk a Bibliából. Tudjuk, hogy egy napon Urunk visszajön. Először az Úr erre a világra mint Megváltó jött el. Amikor az Úr újra eljön, akkor mint az ítélet Ura jön el. Testvérek, készen álltok találkozni Istenetekkel? Mint keresztyéneknek, mindig készen kell lennünk. Amikor hirdetjük az Evangéliumot, most van szavunk, amit hirdessünk New York lakosainak. Készen állsz, hogy találkozz Isteneddel? Ha eljön az ítélet Ura, ő nem fog telefonon felhívni előtte. Nem szól előre. De az Igéből tudjuk, hogy ez a nap már jön. Pontosan olyanok vagyunk, mint az emberek Noé napjaiban, akik sohasem láttak esőt. Nem tudták elképzelni, milyen az. Nem voltak megfelelő feltételek ahhoz, hogy eső essen. De hirtelen valami történt.

Ez az időszak még nem a nagy nyomorúság. Csak egy apró próba. Nincs érzékünk az eljövendő eseményekre. A Biblia újra és újra mondja, nincs fülünk, ami hall, ezért Istennek figyelmeztetnie kell minket. New Yorkban, amin az utóbbi három héten keresztülmentünk, tudjuk nagyon jól, ez nem az első figyelmeztetés volt. 11 évvel ezelőtt emlékeztek, mi történt szeptember 11-én. Egy ragyogó nap volt, aztán hirtelen… A terrorizmus árnyékában élünk. Ez csak egy kis eset volt. De egy napon a föld egy harmada el fog pusztulni, úgy, mint az ikertoronynál 3000 ember. Három féle tömegpusztító eszköz van, nemcsak nukleáris, hanem biológiai és vegyi fegyverek is. Az új terrorizmus más, mint a régi terrorizmus. Milyen a régi terrorizmus? A régi terrorizmus csak politikai és katonai célpontokra irányult, de sohasem nőkre és gyermekekre.

Akik tanulmányozzák a terrorizmust, a számítógépes adatok alapján azt láthatják, hogy a terrorizmus jellege 1990 óta megváltozott. A terroristák, hogy elérjék céljukat, valami félelmetest és látványosat akarnak. Nemcsak egy vagy két embert ölnek meg. Mindig a hírek első vonalában vannak. Amikor látványos, akkor az egész világ tud róla. Nem számít, hogy nők vagy gyerekek is érintve vannak. Szeptember 11 előtt az új terrorizmus még anyaméhben volt. Szept. 11-én az új terrorizmus megszületett. Mikor éri el tetőpontját az új terrorizmus? Amikor a föld egy harmada elpusztul, ez fog történni a nagy nyomorúság idején. Amikor tanulmányozzuk a Jelenések könyvét, el sem tudjuk képzelni. Mert a mi világunk és a között a világ között van egy szakadék, mert azt gondoljuk, minden távoli.

Szept. 11 óta ízelítőt kaptunk a terrorizmus kiteljesedéséről. Felhasználták az ellenség tartalékait: 4 repülőgépet úgy használtak, mint rakétákat. Olyan volt, mint egy show műsor. Ezt sohasem felejtik el. De sajnos, mi mindig feledékenyek vagyunk. Azt gondoljuk, az USA és a föld biztonságosabb, mint valaha. Ha ez igaz, elfelejtjük, hogy a világ szept. 11-től kezdve a terrorizmus árnyékában él. A nagy nyomorúság árnyékában élünk. Az a szeptember 11 egy ébresztő volt. Felébredtünk mi new yorkiak? Felébredtek az amerikaiak? Jobbak lettek? A föld békésebb, mint 11 évvel ezelőtt? Ha nem, akkor ez Isten felhívása a világnak, különösen a világ pénzügyi fővárosának. 11 évvel ezelőtt Isten adott egy figyelmeztetést, ez nem kétség. Gondoljátok, New York békésebb, mint korábban? Szeptember 11 mindig ott marad az emberek emlékezetében. Gondoljátok, az Alkaida már nem aktív? Bin Laden halott, a világ bizonyára békésebb. Ha ez igaz, akkor Istennek nem kell küldenie egy másik figyelmeztetést. Mert nem tudunk felébredni, annyira álmosak vagyunk, Istennek újra kell figyelmeztetnie. Isten most annyira kiválasztotta a körülményeket, New Jersey és New York területe volt a cél.

A választások előtt az emberek szavazhattak valamire. Az, hogy egy elnököt választanak, egy dolog. Az emberek választhattak, hogy mi fog történni az országukban, szavazhattak valami ellen vagy valami mellett. A szavazás eredménye leleplezi a társadalmunkat, mert akkor meglátszik a társadalom összetétele. Természetesen, Isten tudja, mi fog történni. Az emberek választottak, és miután kijött az eredmény, nem csak azt látjuk, hogy ki az elnök, hanem hogy milyen a társadalom. Meg kell kérdeznünk az Urat, miért éppen most. Miért van az, hogy mintha az egész dolognak New York és New Jersey lett volna a célpontja?

Mi Manhattanben élünk, New York Cityben. Ha azt mondjuk, hogy mi az Ő bizonyságai vagyunk ebben a városban, akkor milyen hatással vagyunk a környezetünkre, milyen bizonyságok vagyunk? Hogyan rázhatjuk fel ezt az elbukott világot? Még mindig emlékszünk a 11 évvel ezelőtti döbbenetre. De most jött egy újabb. Ez valamilyen figyelmeztetést képvisel. De ez csak kis figyelmeztetés. Igen, ért bennünket veszteség. Igen, ért bennünket kellemetlenség, kényelmetlenség. Minden new yorkinak az élete megváltozott három hét után. Akik ezen a területen élnek, megtapasztaltak valamit, amit azelőtt soha, de ez csak egy kis előíze volt az eljövendő nagy nyomorúságnak. Ezt kellett volna már éreznünk és tudnunk 11 évvel ezelőtt. De miért? Még mindig alszunk, ezért kellett még egy ébresztő.

Az Úr szóljon igazán a szívünkhöz. A világnak nincs füle a hallásra. De mi mások vagyunk. Képesnek kellene lennünk imádkozni ezért a nagy városért. Nem tudjuk ennek a városnak a jövőjét, hogy mi vár rá. De ismerjük, mi lett Sodoma és Gomora sorsa. Amikor Ábrahám megtudta, hogy Isten meg fogja ítélni Sodomát és Gomorát, tudjuk, Ábrahám hogyan imádkozott. Mi van, ha csak 50 igaz van közöttük? Azt mondta Isten, akkor nem fogja elpusztítani. Aztán azt mondta, 45, aztán végül 10. Azután Isten elment és Ábrahám is elment. Már nem volt miért imádkozni. Egy olyan városban is, mint Sodoma és Gomora, találhatott volna 10 igazat; valójában egy volt. Az Ige azt mondja, Lót igaz ember volt. El tudjátok hinni, csak egy igaz ember megrázhatta volna Sodoma és Gomora egész városát? Amikor elmondta az igazságot, még a vői sem hittek neki. Azt hitték, csak viccel. Miért? Mert állandóan viccelődött. Azt gondolták, ez egy újabb vicc. Itt van egy igaz ember. Mit kellene az igaznak tennie? Legalább befolyással lehetne a lányaira, legalább a családjára, legalább a vőire.

Az Úr helyezett bennünket ide New Yorkba, Manhattanbe, Queensbe. Emlékezzetek, hogy egy napon, hogy New York elpusztul-e vagy sem, nem attól fog függni, hogy ki az elnök, hanem attól, hogy hány igaz ember van abban a városban. A Testvéreknek igaza van, mert azt látják, hogy a világ egyre rosszabb és rosszabb. Javíthatatlan. Ne vesztegesd arra az idődet, hogy megjavítsd a világot. Mindaz, amit tenned kell: hirdesd az Evangéliumot! Ez után a 3 hét után valami fel kell, hogy kavarodjon a szívünkben. Nem tudjuk, mi fog történni New Yorkban. Mondjátok meg, hány igaz ember van ebben a városban?  Ne számold az embereket a családodon kívül. Hányan nem az Úréi még? Ki a felelős?

Hála legyen az Úrnak, New Yorkban talán van néhány csoport keresztyén, ők mind igazak, szellemiek. De ez minden. Értitek, testvérek? Hadd szólítson meg az Úr minket, és adja nekünk a könyörgés szellemét, hogy tudjunk úgy imádkozni, mint Ábrahám. Ha tudunk úgy imádkozni, mint Ábrahám, akkor mit fogunk tenni? Nem engedhetjük, hogy New Yorkban kevesebb, mint 10 igaz legyen. De ne feledjétek azt sem, hogy ez a világ hatalmas erejű. Ha egy fiatal New York Citybe jön, nagyon nehéz neki ellenállni a kísértésnek. Szinte lehetetlen. Mert ezek a fiatal keresztyének egy másmilyen világban élnek. Vagy átalakulsz hozzájuk hasonlóvá, vagy őket formálja át az Evangélium. Ha azt gondolod, hogy mint Lót, igaz ember vagy, mi lehet a küszöbhatár? Sodomában és Gomorában 10 igaz ember volt az alsó küszöbhatár, az alatt Istennek meg kellett ítélni a várost. Testvérek, én nem tudom, New York Cityben mi az alsó határ. És a világ nagy városainak sem tudom. De sajnos ma minket, hívőket, félrevezet egy bizonyos teológia. Mert a reménységünket a politikába vetjük. Mert a világban reménykedünk, és akkor egyik csalódás után jön a másik. Most a választások után a népesség fele csalódott, kétségbeesett. De mi erre a szavazásra hagyatkozunk? Mit tegyünk? A politikai helyzetben bízzunk? És egy újabb négy évig csalódottak legyünk? Az Ige kell, hogy korrigáljon, helyre tegyen minket.

Ez az ország a kezdetektől bibliai értékekre alapult. De az emberi természetet nem lehet megváltoztatni. Amikor a puritánok Bostonba érkeztek, csak egy gyülekezet volt és egy kormány, és akkor természetesen ők mind keresztyének voltak. Aztán a keresztyének fokozatosan kisebbségbe kerültek. De még ma is ugyanazt az álmot kergetjük, mint ők. Ha embereket küldhetünk a kongresszusba, akkor bizonyos befolyást gyakorolhatunk. Mivel ebben az országban élünk, és olyan jól ismerjük ennek az országnak a történelmét – és én most az evangéliumi hívőkről beszélek – még mindig ez alatt a befolyás alatt állunk. Meg akarjuk változtatni az Egyesült Államokat a kormányon keresztül, a politikai rendszeren keresztül, és ezért nagy energiát fektetünk bele. És akkor várunk egy újabb négy évig. Testvérek, hogyan kerülhetjük el azt, hogy ne pazaroljuk az időnket egy újabb négy évig?

J. N. Darby mondta, hogy a világ javíthatatlan. Isten az embernek csak egyénileg, személyesen a Megváltója, a világot nem lehet megjavítani. Ezért várakozik az ítéletre. Mit kell tennünk nekünk, keresztyéneknek? Nem a világot kell megjavítanunk, hanem az evangéliumot kell hirdetnünk, hogy embereket tegyünk igazakká, akik Isten ítéletének alsó küszöbhatára alatt vannak. Így segíthetsz a városodnak, amelyben mint hívő élsz.

Ezért sokan hiszik ma azt, hogy Jézusnak először el kell jönnie, aztán fog megváltozni a világ. Az ezeréves királyságban lesz igazság, békesség, mert bűnösök változnak meg. A világ sohasem változik meg. Isten sohasem menti meg a világot, Isten csak a bűnösöket menti meg. Isten miket egyenként ment meg. Amikor Jézus először eljött erre a világra, Ő csak egy dologra koncentrált: hogy bűnösöket mentsen meg. Tudja nagyon jól, hogy ha a bűnös nem változik meg, a bűnös mindig a szennyezés forrása marad. Istennek először meg kell mentenie a bűnöst.

Izrael népe politikai messiást vár. Az Úr egy pillanatig sem dédelgetett ilyen gondolatot magában, amikor itt járt a földön. Amikor viszont visszajön, úgy jön, mint Júda Oroszlánja. Beül Dávid trónjába. Felállítja az ezeréves királyságot. Ma ilyen kormányról álmodunk.  Várjuk az Úr második eljövetelét. Mi a mi feladatunk ma? Az evangélium hirdetésére kell koncentrálnunk. Testvérek, sohase engedjük, hogy Isten ítéletének alsó küszöbhatára alá essen az igazak száma. Ha szereted New Yorkot, és azt a helyet, ahol élsz, és ha mint keresztyén szeretnél jó szolgálatot tenni városod számára, akkor tegyél még több embert igazzá, és ezért hirdesd az evangéliumot! Ez a felhívás: menj és hirdesd az evangéliumot!

Ha az Egyesült Államokban az evangéliumi keresztyének nem ébrednek fel, és nem figyelmeznek Isten szavára, úgy járunk, mint Sodoma és Gomora: ezért került Sodoma és Gomora ítélet alá, mert az igazak száma nem érte el Isten ítéletének alsó küszöbértékét. Csak egyetlen igaz ember volt benne. Ha igaz vagy, akkor nem lehetsz egyedül! Ha egyedül vagy, akkor nem vagy igaz ember. Akkor nem vagy szomszédod, felebarátod hasznára. Tégy másokat is igazzá, mint amilyen te vagy. Ments meg másokat, mint amilyen megmentett te vagy. A közelgő Hálaadás ünnepe most csodálatosan jó alkalom számunkra, hogy hirdessük az evangéliumot.

A szenvedés, a kényelmetlenség, amin keresztül mentünk, emlékeztessen minket, hogy ez volt Istennek a második figyelmeztetése. Fel kell ébrednünk! Miért kell felébrednünk? Mert annyian vannak a sötétségben. Testvérek, szükségünk van a világosságra, világosságnak kell lennünk a világ számára. Ezért ragadjunk meg minden alkalmat. Bárhol is élsz, adjon az Úr számodra csodálatos lehetőségeket, és ne magunkra gondoljunk. Sok mindenért adhatunk hálát. Legyen az Úr irgalmas hozzánk. És valóságosan ébredjünk fel, hogy csodálatos leckéket tanulhassunk meg mindabból, ami az elmúlt 3 hétben történt.

Ámen!